T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KİLİS İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

YÖRESEL KİLİS YEMEKLERİ YARIŞMASI

Kilis Valiliği

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

YÖRESEL KİLİS YEMEKLERİ YARIŞMASI

YARIŞMANIN AMACI

Kilis’e ait yemek kültürünün gün ışığına çıkarılıp yeni nesillere aktarılmasını sağlamak, bu sayede hem yöremize ait geleneksel lezzetlerin bilinirliği ve tanınırlığını artırmak hem ilimizin gastronomi turizmi durağı haline gelmesine katkıda bulunmak, hem de şehrin tarihi kültüründen gelen geleneksel yöre mutfağının standartlarını oluşturmaktır.

YARIŞMANIN KONUSU

Kilis yöresel yemek kültürü dahilinde, geçmişten günümüze ilimize ait bilinen ya da unutulmaya yüz tutmuş veya yine yöresel özellikleri içerisinde barındıran  yemek tariflerinin uygulamasıdır.

KATILIM KOŞULLARI

1. Yarışmaya, Kilis sınırları içerisindeki (merkez, tüm ilçe ve köylerinde) Halk Eğitim Merkezleri, Çatomlar, Belediye Konakları, Okullar v.b. Kurumlar katılabilir.

2. Yarışmaya Seçici Kurul üyeleri ve 1. derece yakınları katılamaz.

3. Yarışmaya katılacak olan tüm yemekler Kilis yöresine ait olmalıdır. Seçici Kurul tarafından Kilis yöresine ait olmadığı tespit edilen başvurular kabul edilmeyecektir.

4. Yarışmacılar, üçlü(Çorba-Zeytinyağlı-Etli) tarif ile yarışmaya katılabilir.

5. Katılımcılar başvuru sırasında istenildiği takdirde katılacakları yemeğin tarifini sunmak zorundadır.

6. Katılımcılar yemeklerini hazırlayıp getireceklerdir. mikrodalgada  isteyen katılımcılar yemeklerini ısıtabileceklerdir.

7. Seçici Kurul yarışmacılara sundukları yemekle ilgili detay sorular sorabilir varsa yemeğin hikayesi ya da geleneği (örneğin düğün, bayram, mevlit gibi cemiyetlerde yapılır olması vb.) hakkında bilgi alabilir.

8. Yarışmacılar, yemeklerinin tüm malzemeleri ile, Seçici Kurula sunumu sırasında ihtiyaç duyacakları servis kaşığı, tabağı, kepçesi vb. araç gereçleri kendileri getireceklerdir.

9. Yarışmacılar yaptıkları yemeklerin tarifini, kullandıkları malzemelerin isimlerini, miktarlarını yarışma esnasında yanlarında bulunduracaklardır.

10. Yemekler, Seçici Kurul tarafından sunum sırasında numara ile gösterilecek, yemeğin adı numara kartında belirtilecektir.

11. Yarışmacılar yarışma kurallarına ve yarışma takvimine uymak zorundadır.

12. Yarışmaya katılım ücretsizdir.

13. Seçici Kurul tarafından herhangi bir kategoride dereceye layık görülen bir yemek olmadığı takdirde o kategoride derecelendirme yapılmayıp ödül verilmeyebilecektir.

14. Tüm yarışmacılar, yarışmaya sundukları tarif/tariflerinin Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün her türlü yayınında kullanılmasını, yarışma koşullarını ve Seçici Kurul kararlarını istisnasız kabul etmiş sayılır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Değerlendirmeler yemeğin yöreselliği (60), lezzeti (20), aroması (10) ve sunumu (10) olmak üzere toplam (100) puan üzerinden yapılacaktır. Yarışma final sonuçları aynı gün ve saatte yarışmadan hemen sonra açıklanacak ve ödül töreni yapılacaktır.

YARIŞMA TAKVİMİ

 Katılım Tarihi  : 20 Nisan 2017 Perşembe Günü    

Yer                 : KilisÇATOM                     Saat  : 10.30-12.30

Not: Havanın yağışlı olması durumunda Yarışma Mustafa Kın Kız Teknik ve                    Meslek Lisesinde gerçekleştirilecektir.