T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KİLİS İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kilis Mutfağı

Kilis mutfağı kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemekler, “günlük pişen yemekler” ve “özel günlerde yapılan yemekler” olmak üzere ikiye ayrılır.

Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemeklerde mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.

Kilis yemekleri, zengin Türk mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte Halep mutfağı özelliklerini de yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemeklerde Kilis mutfağının vazgeçilmez türlerindendir.

Zeytinyağı, yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki, hemen her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir.

Kilis yemeklerinde damak zevki ön planda gelmektedir. Yemeklerin lezzetli özel önem verilir. Yemeklerde, yemeğin özelliğine göre çeşitli baharatlar kullanılır. Kilis mutfağının özgün örnekleri şunlardır:

Kilis'ten Yemek örnekleri

DolmalarKöftelerÇorbalarTatlılar
Acir Dolmasıİçli KöfteTalı MalhıtaPeynir Helvası
KabakDolmasıOrukEkşili MalhıtaZerde
Şıhıl MahşeKübbülmüşviyyeKöllük AşıHedik
Yaprak Sarmasıİç KatmasıKelle PaçaGerebiç
PatlıcanÇiğ KöfteLebeniyeZüngül
Rami  Katmer
İşkembe  Belluriye
Kaburga  Şıllık
   CennetÇamuru

 

PilavlarEt YemekleriMusakkalar
Otlu AşıKibeAlinazik
Simit AşıMazlumSilkme
Firik PilavıMıkşiTeşrübe
KeşkekOrman YemeğiAcur Musakka
Bulgur Aşı Patates Musakka
İran Pilavı  
Müceddere  

 

Etsiz Yemekler
Heylan Kabağı
Pirçikli kavurması